Jan-Bakker - voorzitter

Jan-Bakker – voorzitter

Jij doet er toe, omdat jij, jij bent. Jij doet er toe tot de laatste minuut van je leven. En wij zullen ál het mogelijke voor je doen. Niet alleen om je te helpen rustig te sterven, Maar om je te helpen leven tot je sterft. *Cicely Saunders*

Aspirant vrijwilligers vragen zich weleens af of het niet ontzettend zwaar is om bovenstaande woorden wáár te maken. Of ze het wel aankunnen mensen te begeleiden in de laatste fase van hun leven. Maar als je er al over nadenkt wil dat zeggen dat je in de eerste plaats een empathisch en zorgzaam mens bent. En wat heel belangrijk is; je staat er, net als de gasten, niet alleen voor. Je wordt goed ingewerkt en er is altijd een back-up. Coördinator Annemiek vertelt hoe die inwerkperiode werkt en hoe je verder wordt begeleid en ondersteund in je taken en zorg.

‘’We zijn zojuist weer gestart met een nieuwe groep vrijwilligers en hebben de kennismaking achter de rug. Vooraf word je ingewerkt door een al ervaren vrijwilliger. Gedurende vier weken loop je samen met haar of hem een keer per week in de vier verschillende diensten ‘als een schaduw’ mee. Tussentijds wordt regelmatig geëvalueerd. Waar loop je tegenaan? Hoe voelt het? Wat vind je zwaar of juist prettig om te doen? Daarna volgt een introductietraining van drie dagen.

Ook als je helemaal bent ingewerkt is er elke maand een zorgevaluatie en jaarlijks zijn er twee of drie bijeenkomsten met een bepaald thema. Bijvoorbeeld: wat is dementie, wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?’’

Maar wat misschien wel het allerbelangrijkst is: je bent onderdeel van een heel hecht geheel van mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Hospice De Heideberg wordt niet voor niets het liefste huis van Velsen genoemd. Het is fijn om deel uit te maken van zo’n groep. Hoe raar het ook klinkt in deze context: het is ook heel gezellig. Je zult merken dat als de vier uur er op zitten, je blijft dralen. Je wilt letterlijk tot het eind toe blijven. Mocht je belangstelling hebben dan vind je op onze website (www.hospicedeheideberg.nl) alle informatie die je nodig hebt.
Welkom !

Jan Bakker
voorzitter bestuur De Heideberg